Bejelentkezés
Átsorolás, passziválás, záróvizsga, diákhitel, nyelvvizsga2020-04-10 15:54:00

A ma reggeli kormányrendelet érinti a felsőoktatási intézmények működését is, így igyekeztünk röviden összeszedni Nektek a legfontosabb részleteket. A kormányrendeletet teljes egészében eléritek a https://bit.ly/MK-20-04-10 linken. Ezen rendelkezések a dokumentum 1-2. valamint 9-12. oldalain találhatók.

- A tanulmányi okokból történő átsorolások felfüggesztésre kerültek (tehát akik nem teljesítik a feltételeket elvégzett kreditek és az átlag tekintetében, mentesülenk az átsorolás alól). A felfüggesztés nem érinti az önköltséges képzésről történő visszasorolást (tehát az önköltségesek továbbra is vissza tudnak jutni államira). A felfüggesztés nem érinti az államilag támogatott félévek elhasználásából eredő önköltséges finanszírozási formára kerülést (tehát ha valaki elhasználta az állami féléveit, fizetősön kell folytania a tanulmányait).

- A Nemzeti Felsőoktatási Törvény egymás után legfeljebb két passzív félévet engedélyez, de a veszélyhelyzetre való tekintettel ezen félév kivételt képez a szabályozás alól (tehát ha jelenleg passzív féléven vagy, akkor is tudod passziválni a 2020/21-es tanév mindkét félévét, illetve ha az előző féléved passzív volt, a most következő őszi félévet is passziváltatni tudod).

- A záróvizsgákat a felsőoktatási intézmények a végzős hallgatók számára megszervezik. A vizsga és az oklevél átvételének idejére (a biztonsági előírások betartásával) a hallgatók beléphetnek az egyetem területére. Erről részletes információkat az ELTE, illetve az IK hivatalos tájékoztatásai után tudunk csak adni.

- Elérhető egy egyszeri, szabad felhasználású diákhitel legfeljebb 500.000Ft értékben, 1-5 éves futamidővel. A hitel 1.5%-os kamatát az állam teljes egészében átvállalja. Részletek: https://www.diakhitel.hu/

- A megszerzett résznyelvvizsgák a felvételi eljárásban komplex nyelvvizsgának számítanak. Aki augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett, mentesül az oklevélhez szükséges nyelvvizsga előfeltétele alól.


Keresés
Hírlevél
Bejelentkezés
Facebook
Támogatók
Atlassian'
iTeach.world'
Partnerek
ELTE Karrierközpont'